Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΕΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ;

Για πολλά χρόνια οι «εκσυγχρονιστές» και οι νεοφιλελεύθεροι, ζητούσαν «εξυγίανση» του δημόσιου τομέα, μέσα από μερική ή ολική ιδιωτικοποίηση. Μετατροπή των νοσοκομείων σε Α.Ε., πώληση των ΔΕΚΟ, αποχώρηση του κράτους από τη χρηματοδότηση της παροχής υπηρεσιών υγείας, φαρμάκων, νοσοκομειακής περίθαλψης. Σήμερα, με πρόσχημα την κρίση, διαλύονται τα πάντα.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;
Το 2008, το 40% των γυναικών άνω των 40 ετών, δεν είχαν κάνει ποτέ μαστογραφία, ενώ σχεδόν οι μισές γυναίκες δεν είχαν ποτέ υποβληθεί σε test Pap (1) . Σήμερα που αυτά έχουν κόστος για τον πολίτη, τα ποσοστά των γυναικών που θα αδυνατούν να εξεταστούν, σε τι ποσοστά καρκίνων θα οδηγήσουν σε 5, 10, 15 χρόνια;
Το 2008 επίσης, το 2,17% των Ελληνικών νοικοκυριών, καταστρέφονταν οικονομικά, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν κάποιο αιφνίδιο ή χρόνιο πρόβλημα υγείας (2). Σήμερα που πολλά φάρμακα –ακριβά- είναι εκτός συνταγολόγησης, που η συμμετοχή των ασθενών στο κόστος εξέτασης, νοσηλείας, αγοράς φαρμάκων, μεγαλώνει, πόσα περισσότερα νοικοκυριά θα καταστρέφονται;
Για πολλά χρόνια, τα νοσοκομεία στις εφημερίες τους, καλούνταν να νατιμετωπίσουν και μη επείγοντα περιστατικά, αφού η αδυναμία έγκαιρης εξυπηρέτησης των ασθενών από τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και το πλήθος των ανασφάλιστων, σε συνδυασμό με την πανάκριβη χρέωση των απογευματινών ιατρείων, έσπρωχνε τους ασθενείς στα νοσοκομεία προσποιούμενους το «επείγον». Τα φαινόμενα αυτά θα ενταθούν πολύ περισσότερο. Αυτή η πίεση σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε ιατρούς, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, αναλώσιμα κλπ, θα οδηγήσει σε απόλυτο χάος.
Ήδη, μετά την κατάργηση των κλάδων υγείας του ΙΚΑ, του ΟΠΑΔ, του ΟΑΕΕ κλπ και η ένταξή τους στον ΕΟΠΥΥ, οδηγεί πολύ κόσμο σε αποχή από εξέταση λόγω αδυναμίας να πληρώνουν έστω και τη συμμετοχή της επίσκεψης. Ακόμα χειρότερα, μόλις τα νοσοκομεία αρχίσουν να χρεώνουν περισσότερο από τα 5 ευρώ που χρεώνουν σήμερα, οι χιλιάδες ανασφάλιστοι (άνεργοι, άποροι) δεν θα έχουν πλέον ΚΑΜΙΑ πρόσβαση σε παροχές υγείας.
Είναι λοιπόν ΞΕΚΑΘΑΡΟ:
Περικοπές στην Υγεία, σημαίνει ΘΑΝΑΤΟΙ. Πολλοί θάνατοι φτωχών και χαμηλόμισθων.
Η καταστροφή της Δημόσιας Υγείας, είναι δολοφονική ενέργεια των πλούσιων προς τους φτωχούς και σαν τέτοια οφείλουμε να την αντιμετωπίζουμε όλοι.

Η Εκτελεστική Επιτροπή των Οικοσοσιαλιστών Ελλάδας.

(πηγές: 1. Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. 2. World Health Organization.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου