Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων κατά τη διάρκεια επιμορφωτικής ημερίδας για το Καλλικράτη

ΣΥΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ


ΡΕΝΤΗΣ 27 – 1 - 2011
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 37


Το Δ.Σ. του συλλόγου καταγγέλλει την προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων κατά τη διάρκεια επιμορφωτικής ημερίδας για το Καλλικράτη στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης στον Ταύρο στις 21.01.2011.
Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη εισήγηση με θέμα «Η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη - Αρμοδιότητες», με εισηγητή τον Νικόλαο-Κομνηνό Χλέπα, είχε μια γενικόλογη και καθαρά προπαγανδιστική προσέγγιση του ζητήματος. Αναπαρήγαγε την γνωστή σε όλους μας κυβερνητική επιχειρηματολογία περί υπεράριθμου, πλεονάζοντος προσωπικού, ανορθολογικά κατανεμημένου, υπαλλήλων αποσπασμένων σε βουλευτικά γραφεία, κλπ, που κατά τη γνώμη του εισηγητή αποτελεί την κύρια αιτία των προβλημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και της Δημόσιας Διοίκησης γενικότερα.
Κατά το τέλος της εισήγησης, o συνάδελφος Παναγιώτης Τσελεπής, υπάλληλος του Δήμου Νίκαιας - Ρέντη και μέλος του Δ.Σ. εργαζομένων Δήμου Ρέντη έθεσε ορισμένα ερωτήματα στον εισηγητή. Πιο συγκεκριμένα, ρώτησε πως θα εξορθολογιστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα εξυπηρετηθεί καλύτερα ο δημότης, τη στιγμή που ήδη από το 2010 έχει περικοπεί η πενιχρή χρηματοδότηση των δήμων και προβλέπεται μεγαλύτερη ακόμα περικοπή για το 2011, ενώ την ίδια στιγμή νέες αρμοδιότητες περνάνε στους Ο.Τ.Α. και ήδη έχουν αναλάβει και την μισθοδοσία των σχολικών καθαριστριών. Ρώτησε επίσης πως είναι δυνατό να μιλάμε για «πλεονάζων προσωπικό» και πως ο εξυπηρετείται ο δημότης, τη στιγμή που ολόκληρες υπηρεσίες λειτουργούν αποκλειστικά ή κυρίως με συμβασιούχους και η επικείμενη απόλυσή τους θα οδηγήσει στο κλείσιμό ή την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών και οι δημότες θα χάσουν χρήσιμες κοινωνικές υπηρεσίες.
Ο εισηγητής αρνήθηκε να απαντήσει σε τέτοια ερωτήματα γιατί πολιτικοποιούν τη συζήτηση. Ο συνάδελφος, όμως επέμεινε, λέγοντας πως τα θέματα αυτά τα έθεσε η ίδια η εισήγηση και πρόσθεσε ότι αν απόδειξη της ύπαρξης «υπεράριθμου προσωπικού» είναι η απόσπαση υπαλλήλων σε βουλευτικά γραφεία, τότε θα έπρεπε να δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία, πόσοι και που είναι αποσπασμένοι και πιο το κόστος μισθοδοσίας. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο εισηγητής του δεύτερου θέματος, Αναστάσιος Σαπουνάκης, λέγοντας: «εσάς κύριε δεν σας αφορά αυτό, ας έχει και 1.000 ο κάθε βουλευτής»! Και αναφερόμενος στο σχόλιο του συναδέλφου, ότι δεν υπάρχει πλεονάζων προσωπικό, αλλά ελλείψεις προσωπικού πρόσθεσε: «εσείς κύριε ειδικά περισσεύετε»!
Είναι όμως αρμόδιος ο κ. Σαπουνάκης για να αποφασίσει ποιος «περισσεύει», ή μήπως η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε απολύσεις λόγω… «κοινωνικών φρονημάτων», όπως εύλογα τον ρώτησε ο συνάδελφος. Προφανώς, σε τίποτα από όλα αυτά δεν υπήρξε απάντηση, όπως και σε κανένα ερώτημα που έθεσαν άλλοι συνάδελφοι σχετικά με τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις υπηρεσίες τους. Φαίνεται ότι στόχος της συγκεκριμένης ημερίδας δεν ήταν η ενημέρωση των υπαλλήλων σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί λόγω του Καλλικράτη, αλλά η προβολή των κυβερνητικών θέσεων, ο πειθαναγκασμός και η τρομοκράτηση των εργαζομένων.
Σε μια περίοδο που η πολιτική κυβέρνησης - Δ.Ν.Τ. - ΕΕ σαρώνει εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών οδηγώντας όλο και περισσότερους στην εξαθλίωση και την ανεργία είναι τουλάχιστον προκλητικό να συκοφαντούνται και να απειλούνται οι εργαζόμενοι με αυτό τον τρόπο και μάλιστα να χρησιμοποιείται και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης για αυτό το σκοπό.
Την απάντηση μας στην κυβέρνηση και σε όλους τους θιασώτες αυτής της πολιτικής θα την δώσουμε με τους αγώνες μας! Εμείς εργαζόμενοι ενωμένοι, μόνιμοι και συμβασιούχοι, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μπορούμε να νικήσουμε. Όχι μόνο γιατί το δίκαιο είναι με το μέρος μας, αλλά γιατί η πολιτική τους είναι αδιέξοδη. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι κυβερνώντες. Για αυτό εντείνουν την καταστολή και καταπατούν κάθε έννοια δημοκρατικής νομιμότητας περνώντας όλες τις αποφάσεις με συνοπτικές διαδικασίες. Η κοινωνική αγανάκτηση όμως φουντώνει και όταν οι διάσπαρτοι αγώνες του σήμερα ενωθούν, τίποτα δεν θα μπορεί πια να τους σταματήσει. Εμείς, σαν εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις σε αυτή την κατεύθυνση.





ΓΙΑ ΤΟ Δ. Σ.



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΕΡΤΙΝΟΣ ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΓΑΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου